Granbarkborren

Upplands Bro har drabbats av Granbarkborre i större omfattning än tidigare. Det har blivit så illa så att i hela områden har granar dött och med tider av hårda vindar har de rasat som ett plockepinn. I naturreservatet i Stäket har man fått leda om Upplands Bro leden som går genom området. Detta på grund av säkerhetsrisken med fallande träd.

På Smidö har vi under våren och sommaren fångat tusentals Borrar i den fälla som vi har i område 7 (den s.k. naturskogen). Antalet granar som dött har ökat i antal och en större del än tidigare har rasat. Alla granar som rasat har inte varit angripna av Granbarkborre. Anledningen är att de står i en miljö som inte gynnar dem. Det har dessutom varit några riktigt torra somrar. Granen har helt enkelt inte fått vatten.  Torkan har bidragit till att andra skadeinsekter angripit den. Granar som tappar barken har varit angripna av Granbarkborren. När granen dör så lämnar borren sin matplats och söker sig till en ny gran. Så de döda granarna sprider inte längre några Barkborrar.

Att bekämpa Granbarkborren skulle innebära att någon får gå i området var och varannan dag för att titta efter hål i stammen och det bruna pulver som ligger på marken runt stammen. Om baggar är i granen ska den genast tas ner och fraktas ut ur skogen för att eldas eller flisas. Detta blir en stor kostnad för föreningen

Vi fortsätter med fällan. Inte för att fånga baggar utan mer för att se om de ökar eller minskar i antal.

Vi tar ner de träd som är döda och kan utgöra fara.

Gran som fallit får ligga kvar på marken. Det gillar andra insekter. Framför allt myrorna som vi ser ökar i antal.

På nästa årsmöte ska beslut fattas om hur vi ska hantera område 7.

Länk till Skogsstyrelsens material om granbarkborren: Granbarkborre – Skogsstyrelsen, här finns det mycket information och filmer om de små gynnarna och hur de kan bekämpas.

Vill du veta mer, kontakta Styrelsen styrelsen@tomt.smido.se

Posted on: 2022-09-30, by :